Jakttur med barn

Jakttur med barn

Her kommer noen tips og tanker fra oss knyttet til det å ta med barn på jakt. Det er ikke revolusjonerende tips eller tanker, men håper at det allikevel kan være ok for enkelte å lese før man drar avsted. Det er stort sett de samme tingene jeg må tenke på når vi drar på jakt, som med andre turer til fjells og skogs. Men det er også noen elementer som gjør det hele litt annerledes fra vanlige turer. For min egen del er jeg nøye med å fortelle Mina:

1. Hva er det vi skal gjøre og hvordan «ser» det ut?

Jeg prøver å beskrive for Mina hvor vi skal gå, hva slags terreng vi skal gå i, om det er enkelte partier jeg vet blir litt tøffe, og så forberede henne på disse partiene. Målet er å skape en realistisk forventning til hva som skal skje de neste timene på tur.

Så går jeg i gang med å fortelle om noen ytre rammer som vi må være enige om før tur. Jeg gjør dette fordi da er det mye lettere å korrigere underveis hvis det allerede er kommunisert. Det er bare rett og rimelig å få klar beskjed om hvordan man skal forholde seg til ulike settinger om det er viktig for den aktiviteten man skal være med på.

2. Hvilke felles regler og rammer må vi være enige om på denne turen?

Her kommer naturligvis sikkerhet inn. Hvordan jeg vil at Mina skal gå i forhold til meg selv og at hun under ingen omstendigheter kan gå foran meg. Dette er viktig, for til vanlig går Mina nesten alltid foran meg på tur. Da er det greit å bli fortalt på en ordentlig måte hvorfor vi plutselig ikke kan gjøre det slik lengre. Jeg sier også noe om hvordan og når vi ønsker å legge inn pauser, snacks og andre ting jeg evt måtte ønske å avklare i forkant slik som at hørselvern alltid skal være på, og at hun aldri får lov å ta på børsa uten at jeg sier det er greit. Et lite tips ift bekledning er å naturligvis kle barnet så riktig som mulig fra start av, men at du kan si at det vil bli litt kjølig i starten før vi har gått oss varme og at det er grunnen til at vi ikke tar på mer klær med en gang. Det gjør at du slipper unødvendige stopp etter tre minutter.

Så kommer vi over på en av de viktigste punktene hvorfor vi i det hele tatt skal dra på tur sammen. Nemlig selve turopplevelsen.

Jaktbilde2 - komprimert.jpg

3. Hva er det som er så gøy med å jakte? (skape motivasjon)

Vi jakter på rypa. Derfor bruker jeg litt tid på å fortelle Mina hvorfor jeg synes det er så gøy å jakte, hvilke situasjoner hvor vi må være litt ekstra på og det blir ekstra spennende, hva som kan skje hvis vi er heldige (og litt flinke) til å skyte fugl. Kort fortalt gi Mina eierskap til konseptet med å fange fugl. Da øker naturligvis motivasjonen betraktelig. Jeg begynner gjerne å snakke med Mina om hva vi skal gjøre noen dager i forkant slik at hun kan tenke litt og komme med spørsmål.

Jaktbilde 4 - komprimert.jpg

Herfra er det i grunnen bare meg selv jeg trenger å tenke på. Jepps. For det er vi voksne som er den største hindringen for gode turopplevelser med barn. Så her kommer noen saker og ting jeg selv prøver å huske på når Mina er med på jakttur:

1. Å gå på jakt er ofte tyngre enn vanlige turer på merkede DNT stier

På jakt vil vi gjerne gå utenfor stier. Det gjør at det blir veldig mye tyngre for de små beina å ta seg frem i lendet. Husk at kort lyng ofte er opp til knærne for små barn. Kutt ned på ruta og ikke gå for den samme runden du pleier. Det blir fort altfor langt. Tenk også gjerne på hvilke plasser i terrenget som kanskje er litt lettere å gå i enn andre plasser og velg disse.

2. Gå for gull med en gang:)

Ikke spar «godbiten» og de beste plassene til slutt. Sjansen er stor for at turen blir så kort at du ikke rekker disse om du venter med de til slutt. Gå på det stedet der du tror du mener å ha god sjanse for å få fugl om du er kjent i terrenget fra før av.

3. Husk godt med pauser

Husk å legge inn godt med pauser og kom gjerne barna i forkjøpet slik at de får bestemme akkurat hvor dere skal ta pause.

4. Syng av full hals (om dere føler for det)

Når jeg er på jakt har jeg naturligvis fokus fremover, men jeg må passe på å ikke bli for oppslukt i jakta. Da er faren stor for at det ikke blir særlig gøy der bak. Det gjelder spesielt om vi går på smale stier i terrenget der Mina ikke kan gå ved siden av meg. Selv om det kan gå utover en situasjon eller to velger jeg altså å snakke jevnlig med Mina, vente på henne og involvere henne i avgjørelser vi må ta underveis ift rutevalg osv. Vi synger også gjerne litt fra Løvenes Konge eller andre godbiter vi har på lager selv om det trolig ikke står som en jaktform mye brukt av jegere ellers i landet:)


Kort om pakking

Det er ikke mye vi trenger for å være ute på tur en hel dag. Jeg pakker i en rumpetaske alt det Lilje Olava trenger (bleier, våtservietter, noe ekstra klær, nan-melk, babygrøt, smoothie). I tillegg tar jeg varmtvann, matpakke. Mina tar sin egen sekk med litt kjeks, vann, sitteunderlag, rosa neglelakk, prinsessekit, dukkene Laura og Emma, samt ekstra klær. Når Lilje Olava kan gå over til å sitte i bæremeis blir logistikken enklere for da er det lettere å fylle opp bæremeisen. I tillegg har jeg pleid å stable vanntettposer utenpå bæremeisen. Det betyr at jeg fint kan ta med begge jentene på jakt- og overnattingstur i telt i flere dager av gangen der vi er selvforsynte.

Til slutt: Jeg har skutt mens Lilje Olava henger i bæresele på ryggen min med hørselvern på og det går helt fint uten at hun våkner.

Riktig god jakt til liten og stor

Mina og meg + lillesøster Lilje Olava (7 mnd)

Jaktbilde 3 - komprimert.jpg
Book foredrag: Mina og meg Jakten på magiske turøyeblikk

Book foredrag: Mina og meg Jakten på magiske turøyeblikk